Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi egér

HÁZI (FEHÉR) EGÉR

Egér
Bevezetés:

A rágcsáló emlősök rendjébe,az egérfélék családjába tartozó faj.Falusi házak,istállók,raktárok lakója.Szinte mindent megeszik,ami útjába kerül(a magvaktól,a konyhai hulladékig).Többnyire összerágott újságpapírból,szövetekből készít fészket.Leírása:

Hátán sötétszürke, hasán valamivel világosabb a szőr. Az északabbra élő példányok világosabb színűek, nem ritkák köztük a fehér példányok sem.  Ajkait  hosszabb, érzékeny bajuszszálak díszítik. Élénk szemei feketék. Farka olyan hosszú, mint a teste, 180 gyűrű található rajta. A fehér egér egy tenyésztett változat, albínó. Ebből adódik, hogy sokkal érzékenyebb a külső behatásokra.
Testhossza: 75-110 mm. Testsúlya eléri a 28 grammot .Elhelyezése:


Egy 65x30 cm2 alapterületű, 35 cm magas terrárium elegendő akár három egér tartásához is. Célszerű olyan helyre tenni, ahol csak a reggeli órákban éri nap, mert különben a terrárium nagyon felmelegszik, és hamar befülled a levegője. Ne feledjük, hogy kis kedvencünk lakhelyét hetente legalább egy alkalommal alaposan ki kell mosni! A terrárium aljára forgácsot, szénát vagy madárhomokot tegyünk, és gondoskodjuk egy kisházikóról, egy futókerékről és az egyéb játékokról is.Etetése-itatása:


Szeretik, sőt imádják a vizet, különösen, ha friss . Az önitató előnye, hogy nem tudják teledobálni a vizet ennivalóval, forgáccsal.
Szinte valamennyi gyümölcsöt, zöldséget szívesen fogyasztják (mindig alaposan megmosva és lehetőleg meghámozva), illetve kaphatnak rágcsálóeleséget is. Vannak azonban tiltott zöldségek, amelyeket mindenképpen kerülni kell. Ilyen az erős paprika, és a hüvelyesek (borsó, bab).Szaporítása:

A fehér egér igen szapora, évenként akár ötször is lefialhat.


Élettartalmuk:

Élettartalmuk általában 1-4 év,a maximális életkort 7 évben jelölik meg.